2019. aug 13.

Másfél éve a Momentum kiállt a bulinegyed mellett

írta: Terézvárosi Aktualitás
Másfél éve a Momentum kiállt a bulinegyed mellett

Könnyű ellenállni annak a kísértésnek, amellyel meg sem kísértettek.

bie0659-1024x576.jpg

„Nem árul el sokat a Momentumról, hogy nem korrupt, és a korrupció miatt szapulja a Fideszt, amíg nem próbálták politikusait megvesztegetni. Ahogy annak is alig van jelentősége, hogy a gazdasági ésszerűséget akarja képviselni, mindaddig, amíg nem kellett fájdalmas döntések következményeivel szembenéznie. Ám ezeken a területeken sem jelez semmi jót előre, hogy azoknak a kísértéseknek, amelyekkel már szembekerült, képtelen volt ellenállni. Nem volt ereje, bátorsága, gerince kitartani nézetei mellett, átcsábult a népszerűbbnek hitt álláspontra, eladta lelkét, szembeköpte magát. A.k.a. gyáva szar volt.

Most nem arról van szó, hogy a »nem Gyurcsányozzuk össze magunkat« pártja a legvonalasabb gyurcsányisták mögé is beállt. Olyanok mögé is, akik bő tíz éve is a »tarts ki, Feri, mindenáron, egészen addig, amíg csak összejön Viktornak a kétharmad« mélyen átgondolt álláspontját képviselték. Mondok, frissebbet és konkrétabbat.

Másfél (ismétlem: másfél) éve a Momentum kiállt a hetedik kerületi bulinegyed mellett. A kocsmabezárást célul kitűző népszavazáson egyedüliként a pártok közül az éjféli zárás ellen kampányolt, az ezt tartalmazó kérdésre a »nem« választ támogatta, még aláírásgyűjtésbe is kezdett a terület szórakoztató jellegének megőrzéséért. Könnyen tehette. Helyi képviselője nem volt, nem a többségre gyúrt, az általa megcélzott választói csoportban pedig ez volt a népszerű, a jófejség barométeren a karakán kiállás vitte föl a mutatót.

Ám a helyiek leghangosabb kisebbségét a záráspártiak alkotják. Hogy egyértelmű kisebbség, az tavaly kiderült, a népszavazás bukás volt, de nélkülük valóban nehéz győzni, pláne legyőzni a Fideszt. Az egyik belső-erzsébetvárosi körzetet pedig megkapta az időközben az »Összefogást mindenekfölött, de leginkább a Feri« Galamus-emlékzenekarhoz csatlakozó Momentum. És láss csodát! Megérkezett a jelölt, sőt a JELÖLT az első üzenetével. Nem fogod elhinni: éjféli zárórát!

Már hallom is a pofázást a reálpolitikáról, meg hogy nem lehet kibontani egy kampányban az igazság minden részletét. Mintha ennek az országnak nem a legnagyobb baja a kóros hiszékenységére épített hazudozás lenne.

Hogy senki nem meri kimondani az igazságot.

Hogy valamit valamiért.

Hogy az nem úgy van, hogy ne kelljen dolgozni, de legyen pénz.

Hogy nem létezik olyan világváros, amelynek nincsen közepe.

Meg hallom a privátban elküldött pusmogást is, hogy ez csak egy jelölt, meg nem volt egyeztetve a központi bizottsággal a mondanivaló. Jó, rendben. Öt órája kinn van a jelölt, sőt a JELÖLT állásfoglalása. Ki van már baszva? Egyáltalán miért lépett be a Momentumba, ha a számára fontos ügyben a Momentum hivatalos álláspontja éppen az ellenkezője az övének? Ti tulajdonképpen kiket gyűjtötök?

Vagy időközben meggondoltátok magatokat, és most már máshogy látjátok?

Semmi baj, akkor ezt kéretik kimondani hangosan, hogy hallatszódjon máshol is, ne csak a kerületi rendpárti fülekbe suttogjátok bele, hanem hallják városszerte a fiatalok is, akik szerint ti olyan menők vagytok. Gyerünk. Álljon ki Tamás Soproni és mondja el a saját szájával, hogy revideálta nézeteit, önkritikát gyakorolt, elnézést kér pártszerűtlen magatartásáért, kéri visszavételét a Hazafias Népfrontba. Vagy, hogy másfél éve az vicc volt, hogy »a 21. században a problémákat nem tiltással és korlátozással kell kezelnünk«, és valójában kijárási tilalmat akar. Na, egy-kettő.

Vagy Kerpel-Fronius Gábort is érdeklődéssel hallgatom, és nem csak arról, hogy »én csak a XIII. kerületben szöszmötölök, nem tudom, mi van máshol«. Bírja rá az általa is támogatott főpolgármester-jelöltet, hogy nyilvánuljon meg, hogy a szabad Budapest nevében valóban az az üzenet, hogy az utolsó helyet is föl kell számolni, amelyik még ellenállt a várost megnyomorító házmesterterror szülte korlátozásoknak.

Rajta, András Fekete-Győr, Katka Cseh. Álljatok oda a vállalkozók elé, meg az alkalmazottaik elé, meg a beszállítók elé, hogy ti most akarjátok elvenni a munkájukat. És ne csak a helyiek elé, hanem az összes elé, és mondjátok meg, hogy már nem a szabad piacban hisztek, hanem abban, hogy »csak nagyon szigorú, a lakosságot védő feltételeknek megfelelni képes szórakozóhelyek kaphatnának felmentést«. Az, bazmeg. Hiányoztak is már az egyedi felmentéseket osztogató önkényurak és kiskirályok.

Hajrá, skacok! Indítsatok még több pedellust, meg hajcsavaros-sodrófás nénit a gangról, aki rikácsol, hogy csend legyen. Ha nagyon igyekeztek, találtok még volt munkásőrt is. Nem lesz jó bőrben, de a karabélyt még elő tudja kaparni a sublótból, hogy odapörköljön ezeknek a huligánoknak.

Viszont egyet se lássak közületek éjfél után a Kazinczy utcában és környékén. Remélem annyi még maradt bennetek, hogy nem ott akarjátok jól érezni magatokat, amely területnek a felszámolására helyben a jövőtöket építeni akarjátok.”

 

https://mandiner.hu/cikk/20190810_hont_andras_konnyu_ellenallni_annak_a_kisertesnek_amellyel_meg_sem_kisertettek

Szólj hozzá